Skip to content
Van Eijk en Van der Lubbe

June 27 - October 11, 2009

Audax Textile Museum, Tilberg, Netherlands

Niels van Eijk [Dutch, b. 1970] and Miriam van der...

Niels van Eijk [Dutch, b. 1970] and Miriam van der Lubbe [Dutch, b. 1972]
Godogan, 2006
Walnut
104 1/4 x 35 1/2 x 29 1/8 inches
264.8 x 90.2 x 74 cm
Edition of 20

Audax Textile Museum


Een stoel gemaakt van koeienhuid, een kachel van keramisch textiel, een 'emotioneel' bloemenboeket, de inrichting van een villa in de Zwitserse bergen, een bezoekerskeet voor een museum... het is slechts een kleine greep uit de reeks van producten en projecten die het ontwerpersduo Van Eijk & Van der Lubbe op zijn naam heeft staan. Opvallend hierin is de verscheidenheid: van product- en interieurdesign tot miniarchitectuur en tentoonstellingsontwerp.

Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling van het gehele oeuvre van Niels van Eijk (1970) en Miriam van der Lubbe (1972) gepresenteerd. Niet voor niets gebeurt dit in het Textielmuseum. Het museum volgt met veel belangstelling de ontwikkeling van de ontwerpers. Het heeft verschillende producten in zijn collectie opgenomen. Een groot aantal daarvan is in het TextielLab van het museum gemaakt.

Ruim tien jaar geleden, na hun afstuderen aan de Design Academy Eindhoven, startten de ontwerpers hun studio. Vanaf 2000 hebben zij een gemeenschappelijk atelier, gevestigd in Geldrop, de plaats waar zij ook woonachtig zijn. Zij werken er beiden met een team van freelancers en stagiaires. Van Eijk & Van der Lubbe ontwerpen ieder zowel werk onder eigen naam als onder die van hun studio. Grotere projecten ontwikkelen ze samen. Maar ook bij de individuele ontwerpen is er altijd het kritisch oog van de ander. Inmiddels is hun werk opgenomen in collecties van Nederlandse musea en in die van Amerika, Engeland en Korea. Het duo werkt met internationale opdrachtgevers als Rosenthal, Droog Design, Habitat, Royal Leerdam, Moooi, Friedman Gallery (New York), Premsela Dutch Platform for Design and Fashion en het Audax Textielmuseum Tilburg. Hun werk wordt wereldwijd op tentoonstellingen getoond.

Verborgen verhalen
Het design van Van Eijk & Van der Lubbe valt niet in een oogopslag te bevatten. Het stemt tot nadenken en brengt bij eerste beschouwing een verwarring teweeg. Altijd is er een verhaal achter het werk. Daarnaast is het experimenteren met media, materialen en technieken een must. Een voorbeeld hiervan uit de collectie van het Textielmuseum is de 'Multiply', een lamp aan de meter, uitgevoerd in het TextielLab. Door het weven van een stof in meerdere lagen is een driedimensionale lap ontstaan die in een ommezwaai van metalen ringen is te voorzien en tot lamp wordt gevormd. 'La Divinia Commedia' is een nog steeds doorlopend project waarin high en low tech, maar ook geschiedenissen elkaar ontmoeten. Ontwikkeld zijn een chaise longue en een lamp, beide uitgevoerd in polypropyleen en bewerkt door middel van laserstralen en uitsnijdingen met de hand. Dit beeldhouwwerk, dat in materiaaluitdrukking sterk op marmer lijkt, is geënt op tekeningen die de kunstenaar Gustave Doré in 1860 maakte voor een uitgave van Dantes La Divina Commedia. In dit epos (14e eeuw) beschrijft Dante zijn fictieve reis door het hiernamaals en verwijst naar actuele, politieke situaties.
Luchtiger van toon zijn de bloemenprojecten waaraan sinds 2005 wordt gewerkt. Op de Salone del Mobile in Milaan van dat jaar verrasten Van Eijk en Van der Lubbe de bezoekers met een grote bloemenmuur bestaande uit 4500 levende Calandiva-planten. Het jaar erop was er een theater met enorme bloemenjurken en trays die als stapelbare lego-stenen vol met planten waren gezet. Ook is er het Fleurop-project 'Bouquets of Emotions', waarin boeketten worden samengesteld op grond van aan de bloemen toegekende emoties als liefde, jaloezie of verdriet.
Een recentelijk architectonisch project is de Bouwkeet, ontworpen en uitgevoerd voor het sinds 2008 dakloze Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit paviljoen, dat kan worden bezocht en van plek naar plek verhuist, is uitgevoerd als een gesloten, zwarte doos. In de gevel loert een oog van hoogglanzend roestvast staal. Ook de intieme binnenruimte is met staal bekleed.


Klassiekers
In hun ruim tienjarige carrière kunnen Van Eijk & Van der Lubbe verschillende klassiekers op hun naam schrijven. Producten die wereldwijd steeds weer in exposities worden getoond. De 'Cow chair' (ontwerp Niels van Eijk 1997), is er één van. Het is een stoel vervaardigd van een koeienhuid. Nadat de natte huid over een stoel is getrokken, droogt hij in die vorm op. Een andere 'classic' is de 'Bobbin Lace lamp' (ontwerp Niels van Eijk 2002). Dit is een gekantkloste glasvezellamp waarbij het licht door de glasvezels wordt verspreid. De lamp, waaraan vier jaar is gewerkt, heeft het uiterlijk van een kroonluchter. Recentelijk is zij in een aangepaste versie gemaakt voor het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Een klassieker van Miriam van der Lubbe is 'Me and my Beretta' (1999), een handtas voor vrouwen in de vorm van een pistool. De vorm doet vermoeden dat de draagster een wapen bij zich draagt. Iets dat voorstelbaar is in deze tijd. Dit ontwerp, oorspronkelijk in leer uitgevoerd, is twee jaar geleden door het Amerikaanse bedrijf Kikkerland Design geproduceerd in textiel, waardoor het voor veel mensen betaalbaar is geworden.

Tentoonstelling in Tilburg
De intentie van de tentoonstelling in Tilburg is om de vele 'gezichten' en subjects van het werk van Van Eijk & Van der Lubbe expliciet te laten zien. Producten en objecten zijn in groepen bij elkaar geplaatst. In een voor het publiek beschikbare 'hand out' wordt ingegaan op de ontwerpbenadering die bij bepaalde werken is gevolgd. Dat zijn concept, vorm, materiaalexperiment, productieproces en decoratie. Op deze manier kijkt de bezoeker mee door de ogen van de ontwerpers en wordt het gedachtegoed achter het werk zichtbaar gemaakt. Niet alleen eindproducten, zoals tafels, stoelen, lampen, huishoudtextiel, keramiek, glaswerk en bloemen- en fooddesign worden getoond maar ook concepttekeningen, ontwerpschetsen, modellen en materiaalstudies. Een aparte ruimte is gereserveerd voor een gevisualiseerde tijdlijn met alle producten en projecten die de afgelopen tien jaar door Van Eijk & Van der Lubbe zijn gerealiseerd. In weer een andere ruimte zijn geprojecteerde beelden te zien van het werk in de studio en de totstandkoming van producten.

Publicatie
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij 010 een omvangrijke oeuvre-publicatie (192 pagina's, paperback) van het werk van de ontwerpers onder de titel Subjects. Niels van Eijk & Miriam van der Lubbe. Auteur: Gert Staal, vormgeving Joost Grootens. ISBN 978 90 6450 7052. Het boek is in de TextielShop verkrijgbaar. Verkoopprijs € 19,50. Ook zijn daar diverse (textiele) producten van de ontwerpers te koop.

Site Index